De eerste veroordeling voor seksuele intimidatie in Nederland is een feit, slechts 3 maanden nadat de nieuwe zedenwetgeving in werking is getreden.

Op 1 juli 2024 is er een belangrijke verandering in het Nederlandse strafrecht doorgevoerd: de nieuwe zedenwetgeving is in werking getreden. Daardoor is onder andere seksuele intimidatie expliciet strafbaar gesteld onder artikel 429ter van het Wetboek van Strafrecht. Dit nieuwe wetsartikel markeert een belangrijke stap in de bescherming tegen seksuele intimidatie en biedt slachtoffers een duidelijk juridisch kader om hun recht te halen. Bij De Strafpleiters houden we ons nauwlettend bezig met deze nieuwe ontwikkelingen. In dit blog leggen we uit wat de strafbaarstelling van seksuele intimidatie inhoudt en wat de gevolgen zijn als u wordt verdacht van seksuele intimidatie.
Wat is seksuele intimidatie volgens artikel 429ter Sr?
Seksuele intimidatie is een breed begrip dat verwijst naar ongewenst seksueel gedrag of opmerkingen die een bedreigende, vijandige of vernederende sfeer creëren voor het slachtoffer. Denk hierbij aan opmerkingen met een seksuele connotatie, ongewenste aanrakingen, gebaren of gedragingen die als seksueel intimiderend worden ervaren. Onder het nieuwe artikel 429ter Sr wordt dergelijk gedrag nu ook strafrechtelijk aangepakt.
Het wetsartikel stelt dat iedereen die opzettelijk iemand seksuele toenaderingen doet die voor de ander bedreigend, vijandig of vernederend zijn, zich schuldig maakt aan seksuele intimidatie. Dit kan zowel op de werkvloer, in openbare ruimtes als online plaatsvinden. Om tot een bewezenverklaring van seksuele intimidatie te komen zijn de volgende criteria van belang:
- Het moet indringend zijn voor de ander
- Het moet gaan om een seksuele benadering middels opmerkingen, gebaren, geluiden of zelfs aanrakingen,
- De wijze dient vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend te achten zijn
- De seksuele intimidatie dient in het openbaar plaats te vinden.
Welke straffen staan er op seksuele intimidatie?
Artikel 429ter Sr is een overtreding, geen misdrijf. Dit betekent ook direct dat de zaak niet voor de strafrechter komt, maar dat u zich voor de kantonrechter dient te verantwoorden als u wordt verdacht van seksuele intimidatie.
Overtreding van artikel 429ter Sr wordt gestraft met maximaal 3 maanden hechtenis of een geldboete van de derde categorie. Daarbij opgemerkt dat de straffen gecombineerd kunnen worden op grond van artikel 9 lid 3 Sr.
Tevens is het mogelijk om een overtreding van artikel 429ter Sr af te doen middels een strafbeschikking door de officier van justitie. Het is eveneens mogelijk om de zaak af te doen middels een transactie op grond van artikel 74 Sr, hetgeen ook wel ‘schikking’ wordt genoemd. Het Openbaar Ministerie doet dan een transactievoorstel aan de verdachte. Zodra de verdachte het transactievoorstel accepteert, hoeft de verdachte niet voor de rechter te verschijnen. Als de verdachte het transactievoorstel weigert zal het Openbaar Ministerie de zaak alsnog voor de rechter brengen.
De eerste veroordeling voor seksuele intimidatie, wat legde de rechter aan straf op?
De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam is de eerste rechter die een verdachte heeft veroordeeld voor seksuele intimidatie (ECLI:NL:RBROT:2024:9612). De verdachte heeft volgens de kantonrechter op een avond, midden op het Schouwburgplein te Rotterdam, een vrouw aangesproken, waarna de verdachte op de vrouw is afgelopen, haar bij haar heupen heeft aangepakt en vastgepakt. Het vastpakken van de heupen door een wildvreemde kan naar algemene maatstaven als vreesaanjagend, kwetsend en onterend worden bestempeld volgens de kantonrechter. Het vastpakken van iemand zijn heupen heeft op zichzelf volgens de kantonrechter al een seksuele aard en seksuele strekking, hetgeen versterkt wordt als het onverhoeds gebeurd en ook nog eens door een wildvreemde.
Uit de justitiële documentatie, vaak het strafblad genoemd, blijkt dat de verdachte al eerder veroordeeld zou zijn voor feitelijke aanranding van de eerbaarheid. Hetgeen de kantonrechter heeft meegenomen in de straf die aan de verdachte werd opgelegd. Uiteindelijk is de verdachte veroordeeld wegens seksuele intimidatie en is aan hem een geldboete van € 280,00 opgelegd, te vervangen door 5 dagen hechtenis, waarvan € 180,00 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Wat kunnen De Strafpleiters voor u betekenen?
Ook als u wordt verdacht van seksuele intimidatie staan de gespecialiseerde zedenadvocaten van De Strafpleiters voor u klaar. Hoewel de door de kantonrechter opgelegde straf enigszins meevalt, moet niet vergeten worden dat een gevangenisstraf van maximaal 3 maanden kan worden opgelegd als u schuldig wordt bevonden aan seksuele intimidatie. Gelet op de criteria waaraan moet worden voldaan om tot een veroordeling te komen voor seksuele intimidatie, is juridische bijstand enorm aan te raden. De Strafpleiters strijden samen met u voor het best mogelijke resultaat.