De onderschatting van het mededelingsgesprek, waarom een advocaat een must is!

De Strafpleiters schreven er eerder al een blog over, maar zien binnen onze strafrechtpraktijk de noodzaak om hier nogmaals aandacht aan te moeten besteden. Binnen onze strafrechtpraktijk merken wij namelijk een zorgwekkende trend: steeds meer mensen gaan zonder juridische bijstand in op een uitnodiging voor een zogenaamd stopgesprek of mededelingsgesprek met de politie. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand – het gesprek zou “informeel” zijn en u bent “geen verdachte”. Toch blijkt in de praktijk dat wat ogenschijnlijk een neutraal gesprek is, vaak later wel verstrekkende gevolgen voor u kan hebben.
Geen luchtig gesprek
Een stopgesprek of mededelingsgesprek is een gesprek dat door de politie wordt gevoerd met iemand die mogelijk betrokken is bij strafbaar gedrag, maar (nog) niet officieel als verdachte is aangemerkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in zaken rond jeugdcriminaliteit, (online) zedendelicten of bij signalen van grensoverschrijdend gedrag. De politie zegt vaak dat het gesprek bedoeld is om iemand “te waarschuwen” of om “in gesprek te gaan over gedrag”.
Het klinkt onschuldig, maar dat is het absoluut niet. De Strafpleiters leggen u graag uit waarom het geen onschuldig gesprek is en wat de gevaren van een stopgesprek of mededelingsgesprek zijn.
De risico’s van een stopgesprek zonder rechten
Het verschil tussen een mededelingsgesprek/stopgesprek en een verdachtenverhoor, zit in de rechten die u krijgt toegewezen. Als een persoon als verdachte wordt gehoord, dan heb je als verdachte rechten. Wat veel mensen niet weten, is dat de informatie die tijdens een stopgesprek of mededelingsgesprek gesprek wordt gegeven – zonder dat iemand zijn of haar rechten als verdachte krijgt – wel degelijk tegen hen kan worden gebruikt als er later alsnog een strafzaak wordt gestart.
U wordt dus benaderd voor een “open gesprek”, terwijl:
- U geen cautie (de waarschuwing dat u niet tot antwoorden verplicht bent) krijgt;
- U geen recht op een advocaat wordt toegekend. Simpelweg omdat u formeel (nog) geen verdachte bent;
- U vaak denkt vrijuit te kunnen praten, terwijl de politie stilletjes mee luistert met een juridisch oog. Alles wat u zegt wordt ook genoteerd in een ambtsedig proces-verbaal en soms zelfs opgenomen op geluidsapparatuur. Op een later moment kunnen uw woorden tegen u worden gebruikt in een strafzaak.
In feite is dit een verkapte vorm van verhoor, waarbij u zonder uw rechten in te kunnen roepen tóch informatie prijsgeeft die later juridisch tegen u gebruikt wordt. Dit is zorgwekkend en onwenselijk. Gespecialiseerde rechtsbijstand door een strafrechtadvocaat is dan ook absoluut een must in onze ogen!
Waarom altijd eerst een advocaat?
Wij adviseren met klem: neem altijd eerst contact op met de advocaten van De Strafpleiters als u door de politie wordt benaderd voor een gesprek. Ook als het geen officieel verhoor betreft. U hebt recht op rechtsbijstand. Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u in gesprek gaat met de politie.
Een advocaat kan u uitleggen:
- Wat uw rechtspositie is;
- of het verstandig is het gesprek wel of niet aan te gaan;
- welke risico’s er zijn;
- hoe u zich het beste kunt opstellen in dat gesprek.
Laat u niet onder druk zetten door woorden als “dit is maar een informeel gesprekje” of “we willen alleen even praten” of “wij willen u alleen even iets mededelen en daarna mag u weer naar huis”. U hoeft nooit zonder overleg met een advocaat in te stemmen met een gesprek met de politie.
Onze praktijkervaring met onschuldige stopgesprekken
Een stopgesprek of mededelingsgesprek is zelden zo vrijblijvend als het lijkt. In onze praktijk zien we te vaak dat uitlatingen in dergelijke gesprekken later gebruikt worden als bewijs in een strafzaak. Voornamelijk in zedenzaken is een mededelingsgesprek uiterst risicovol! U kunt ook niet meer rechtzetten wat er namens u op papier is gezet zonder bijstand van een advocaat. Het staat er gewoon en wordt meegenomen in de strafzaak! Bescherm uzelf en uw rechten – schakel altijd een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in vóórdat u met de politie spreekt.
Heeft u een uitnodiging ontvangen voor een gesprek met de politie of heeft de politie u gebeld met de vraag of u even langs het bureau wil komen voor een gesprekje en daarna weer naar huis mag? Neem dan direct contact met ons op. De Strafpleiters staan voor u klaar om de gevolgen van het stopgesprek of mededelingsgesprek zoveel mogelijk voor u te beperken.