Close

GESUBSIDIEERDE RECHTSBIJSTAND | PRO DEO

Home » Gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo)

Dé Strafpleiters vinden het zeer belangrijk dat iedereen recht heeft op deskundige rechtsbijstand. Zij maken geen onderscheid tussen rijk en arm. In elke zaak strijden zij met dezelfde passie, kwaliteit en vechtlust. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de mogelijke advocaatkosten. Dé Strafpleiters kunnen u haarfijn uitleggen of dat u recht heeft op een toevoeging, oftewel pro deo rechtsbijstand.


Stelsel van (gedeeltelijk) gesubsidieerde rechtsbijstand

Tot een bepaalde inkomens- en vermogensgrens heeft u recht op gratis rechtsbijstand, en wordt door de Raad voor Rechtsbijstand een pro deo strafrechtadvocaat aan u ‘toegevoegd’. Dit betekent dat de advocaatkosten in een dergelijk geval dan voornamelijk betaald worden door de Staat. Afhankelijk van de soort zaak, uw persoonlijke situatie en uw inkomen- en vermogen in het peiljaar, betaalt u al dan niet een eigen bijdrage aan de advocaat. Voor zover u al een eigen bijdrage krijgt opgelegd, zal de hoogte daarvan afhankelijk zijn van de hoogte van uw verzamelinkomen in het peiljaar. Het peiljaar is altijd 2 jaar geleden. Soms komt het voor dat uw inkomen op dit moment veel lager is, dan uw inkomen in het peiljaar van 2 jaar geleden. U werkte bijvoorbeeld fulltime in het peiljaar en bent sinds dit jaar in een uitkering beland. In dat geval kunt u een verzoek tot peiljaarverlegging indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dé Strafpleiters kunnen u hierbij helpen. Meer informatie over de voorwaarden voor het verkrijgen van een toevoeging, vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand: https://www.rechtsbijstand.nl/.

Twijfelt u of u recht heeft op een gratis advocaat? Dé Strafpleiters zijn altijd bereid om geheel vrijblijvend met u te bekijken of u al dan niet in aanmerking komt voor gratis rechtshulp van een strafrechtadvocaat, alsmede uw vragen rondom de pro deo advocaat te beantwoorden.


Eigen bijdrage

Zoals reeds aangegeven wordt er bij toekenning van de aangevraagde toevoeging in de meeste gevallen een eigen bijdrage aan u opgelegd. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw financiële situatie en uw gezinssamenstelling. Als u recht hebt op een pro deo advocaat geldt: hoe hoger uw inkomen, hoe hoger uw eigen bijdrage, dus hoe meer u zelf moet betalen aan de advocaat. De Raad voor Rechtsbijstand controleert uw inkomen en vermogen bij de Belastingdienst.

Hieronder treft u een overzicht aan van de inkomensgrenzen en bijbehorende eigen bijdragen die de Raad voor Rechtsbijstand hanteert. Aan de hand van deze tabel kunt u zelf een schatting maken of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat.


Alleenstaand
Normen 2024
Gehuwd, samenwonend of eenoudergezin
Fiscaal jaarinkomen in het peiljaar
Eigen bijdrage
Fiscaal jaarinkomen in het peiljaar
t/m € 22.100
€ 226
t/m € 30.700
€ 22.101 – € 22.800
€ 417
€ 30.701- € 31.800
€ 22.801 – € 24.200
€ 595
€ 31.801- € 33.300
€ 24.201- € 26.200
€ 775
€ 33.301- € 37.200
€ 26.201- € 31.000
€ 952
€ 37.201- € 44.000
Boven de € 31.000
Aanvrager komt niet in aanmerking voor een toevoeging
Boven de € 44.000

U kunt een korting krijgen op de eigen bijdrage van € 59,00. Hiervoor dient u contact op te nemen met het Juridisch Loket via het telefoonnummer 0900 – 8020. U dient dan aan te geven dat u graag een doorverwijzing wenst naar één van onze strafpleiters. Geef daarbij duidelijk de naam aan van de door u gekozen strafpleiter. De strafpleiter zal dan van het Juridisch Loket een zogenaamd, diagnosedocument, ontvangen met al uw gegevens. De strafpleiter zal dan zo spoedig als mogelijk contact met u opnemen.

Let op: bij strafzaken krijgt u automatisch de korting van € 59,00 op de eigen bijdrage. U hoeft dan niet eerst contact op te nemen met het Juridisch Loket.


Tips & Tricks (GRATIS ADVOCAAT!)

In bepaalde situaties regelt de Wet dat u recht heeft op een gratis advocaat. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u slachtoffer bent van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf. Ook wanneer uw vrijheid is ontnomen en u geen eigen inkomen heeft, hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. De rechtsbijstand van een advocaat is ook gratis als u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Dé strafpleiters kunnen u uiteraard hier meer over vertellen. Neem gerust even contact met ons op!

HEBT U EEN ADVOCAAT NODIG?

Wij strijden samen met u!
Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?