Close

15 november 2018

In dubio pro deo

Mishandeling

Rechtbank Limburg, locatie Maastricht, parketnummer 03/056422-17.

Met een zenuwachtige cliënte stond ik op 28 maart 2018 op de rechtbank in Maastricht. Zij werd verdacht van eenvoudige mishandeling door het slachtoffer tegen het hoofd te slaan. Het slachtoffer beweerde dat hij door de mishandeling gepleegd door mijn cliënte blijvende gehoorschade heeft opgelopen en wilde hiervoor een flinke schadevergoeding ontvangen. In mijn ogen betrof de vordering tot schadevergoeding een behoorlijk hoog Paasfeestgehalte.

Als strafpleiter heb ik het dossier volledig geanalyseerd en haar kansen in mijn pleidooi verwerkt. Het bewijs bestond uit een aangifte, een getuigenverklaring en twee geneeskundige verklaringen. Simpel gezegd, had de officier van justitie het wettige bewijs in handen. De vraag in deze zaak was of de officier van justitie ook het overtuigende bewijs had geleverd?

Cliënte ontkende stellig. Voor haar verklaring vond ik steun in een getuigenverklaring van een persoon die er letterlijk met zijn neus bovenop stond. Feitelijk was het dus 2 tegen 2. Kan de officier van justitie dan de overtuiging halen uit de geneeskundige verklaringen van deskundigen?

In deze zaak had ik de politierechter ervan overtuigd dat de medische verklaringen niet konden bijdragen aan de overtuiging. Waarom?

Het vermeende slachtoffer was pas 10 dagen na het incident naar een arts gegaan. Daar werd slechts een amnese opgenomen, waarin het slachtoffer dus zelf stelde blijvend gehoorverlies in het binnenoor te hebben na een trauma. Een tweede geneeskundige verklaring gaf echter een ander beeld rondom de medische situatie van het slachtoffer. Uit die geneeskundige verklaring bleek – overigens na het analyseren van medische termen – namelijk van blijvend gehoorschade aan beide oren! Het slachtoffer was even vergeten te melden dat hij al ernstige gehoorschade had.

De politierechter vond het ook te twijfelachtig om daar het overtuigende bewijs uit te halen, en heeft mijn cliënte dan ook vrijgesproken. Dit heeft natuurlijk ook tot het gevolg geleid dat de “Paasfeest” vordering van de benadeelde partij regelrecht de prullenbak in kon!

Case closed!

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?