Close

24 november 2023

Koppel vrijgesproken van betrokkenheid bij een hennepkwekerij in hun schuur

Onze lieve cliënten, een koppel, moesten in mei 2023 bij de Meervoudige Strafkamer verschijnen van de Rechtbank Limburg voor het exploiteren van een hennepkwekerij die in 2020 in hun schuur was aangetroffen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn zij beiden verantwoordelijk voor de hennepkwekerij en hebben zij hier ook bijna € 75.000,– aan verdiend!

De man was aangehouden geweest en had op advies van zijn toenmalige advocaat gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. De vrouw werd later ontboden op het politiebureau waar zij zonder advocaat een verklaring had afgelegd. Op de terechtzitting heeft de man echter wel een verklaring afgelegd, gelijk aan de verklaring van zijn vrouw.

Deze verklaring hield in dat zij niet verantwoordelijk waren voor de hennepkwekerij in hun schuur. Zij hadden de schuur namelijk verhuurd aan een ander. Cliënten en deze huurder zijn zelfs een huurovereenkomst overeengekomen. De ondertekende huurovereenkomst hebben zij echter niet meer terug kunnen vinden. Zij staan onder bewind en konden spreekwoordelijk door de bomen het bos niet meer zien. Zij hadden geen enkele controle meer over hun financiën en administratie. Door deze door hun zelf veroorzaakte administratieve puinhoop zijn zij papieren kwijtgeraakt, zo ook de huurovereenkomst. Dit tot hun grote spijt. Zij hadden immers een huurovereenkomst met daarin ook gegevens van de huurder. Alles stond in het huurcontract dat zij niet meer kunnen vinden. Ondanks dat dit belangrijke formele papiertje nog steeds niet gevonden is, is de schuur wel verhuurd geweest.

De Strafpleiters hebben bepleit dat uit geen enkel bewijsmiddel in het dossier volgt dat cliënten zelf enige handeling, gericht op de teelt/bewerking van hennep hebben verricht. Sterker nog, sinds de aanvang van de verhuur is de man sowieso niet meer in de schuur geweest, en de vrouw enkel in het niet-afgesloten voorgedeelte voor de verzorging van hun dieren. Niemand heeft verder ooit in die omgeving een hennepgeur geroken, en er zijn ook geen anonieme meldingen geweest. De aanwezige hoorbare ventilatoren hebben ook geen bellen doen rinkelen, aangezien cliënten er bekend mee waren dat de huurder machines had staan in verband met zijn werkzaamheden. Dat was ook immers de reden dat er, door iemand van Enexis die in aanwezigheid van de huurder was, krachtstroom aangelegd werd twee á drie weken nadat de huurovereenkomst met de huurder tot stand was gekomen. Althans cliënten verkeerden nadrukkelijk in die veronderstelling dat die aansluiting daarvoor bedoeld was. Ze hadden immers zelf ook regelmatig problemen met de elektriciteit in huis en de huurder maakte hen wijs dat hij ten behoeve van zijn nodige machines krachtstroom nodig had. Daarnaast beschikken cliënten ook helemaal niet over de sleutel van de gesloten toegangsdeur in de schuur naar de hennepkwekerij en hadden dus ook geen feitelijke beschikkingsmacht. De hennepkwekerij zat achter een afgesloten deur die de politie opengebroken heeft met een koevoet.

Wel heeft de vrouw genoeg feiten en omstandigheden aangedragen waar de politie onderzoek naar had kunnen doen, maar om onbekende redenen gewoon heeft nagelaten. Zo omschrijft zij de uiterlijke kenmerken van de huurder en geeft zij een omschrijving van het voertuig waar hij in reed. Een buurtonderzoek had hier dan ook op zijn minst plaats moeten vinden in de visie van De Strafpleiters. Datzelfde geldt voor sporenonderzoek. Dit laatste in het bijzonder, omdat gebleken is dat cliënten niet over de sleutel beschikken van de toegangsdeur die toegang geeft tot de afgesloten ruimte. Op de in die afgesloten ruimte aangetroffen goederen, hadden derhalve sporen veiliggesteld kunnen worden. Het feit dat dit niet is gebeurd, kan niet voor risico van cliënten komen.

De Strafpleiters hebben zich dan ook op het uitdrukkelijke standpunt gesteld dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is dat cliënten betrokkenheid hebben gehad bij de hennepkwekerij. Tijdens de terechtzitting werd al snel duidelijk dat het lieve koppel niets van doen hebben gehad met de hennepkwekerij en dat het bewijs gewoonweg tekort schiet in deze zaak. Cliënten zijn dan ook beiden terecht van enige betrokkenheid vrijgesproken en de ontnemingsvordering is eveneens terecht niet-ontvankelijk verklaard.

Eind goed, al goed. Inmiddels zijn deze uitspraken ook gepubliceerd (ECLI:NL:RBLIM:2023:6890, ECLI:NL:RBLIM:2023:6891, ECLI:NL:RBLIM:2023:6892, ECLI:NL:RBLIM:2023:68940).

Wordt u ook beschuldigd van betrokkenheid bij een hennepkwekerij, of soortgelijke drugsmisdrijven zoals bezit van hennep of harddrugs, het dealen van softdrugs of harddrugs, of het exploiteren van een drugslab? Neem dan onmiddellijk contact met ons op!

 

 

 

 

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?