Close

2 augustus 2018

Omzetting taakstraf. Moet ik nu de gevangenis in?!

jail

Taakstraf niet (volledig) verricht?

De reclassering regelt de feitelijke uitvoering van de aan u opgelegde taakstraf, ook wel werkstraf genoemd. Als de reclassering van mening is dat u de taakstraf/werkstraf niet (volledig) hebt verricht of dat u bepaalde afspraken rondom de aan u opgelegde taakstraf/werkstraf hebt verwaarloosd, dan zal de reclassering de taakstraf/werkstraf retour sturen naar de officier van justitie (Openbaar Ministerie). De reclassering schrijft dan aan de officier van justitie een zogenoemd afmeldbericht, waarin opgenomen staat waarom de taakstraf/werkstraf niet (volledig) door u is verricht. Na dit afmeldbericht, zal de officier van justitie de uren die nog openstaan als vervangende hechtenis ten uitvoer gaan leggen, anders gezegd, dan zal de officier van justitie beslissen tot omzetting van de taakstraf/werkstraf. U ontvangt dan van de officier van justitie een brief. Deze brief heet ‘kennisgeving omzetting’.

Wat kunt u doen tegen de omzetting van de eerder aan u opgelegde taakstraf/werkstraf?

Als u het niet eens bent met de kennisgeving omzetting van uw taakstraf/werkstraf naar vervangende hechtenis, dan kunt u binnen 14 dagen na ontvangst van het besluit tot omzetting een bezwaarschrift indienen bij de rechtbank die de taakstraf/werkstraf eerder aan u heeft opgelegd. Het bezwaarschrift tegen de omzetting van de taakstraf/werkstraf moet ter griffie van de bevoegde rechtbank worden ingediend, en van die indiening moet een akte worden opgemaakt.

Welke verweren kunt u aanvoeren tegen het besluit tot omzetting van de taakstraf/werkstraf?

De wet kent een aantal formele vereisten, te weten fouten die gemaakt zijn bij het door de officier van justitie genomen besluit tot omzetting van de taakstraf/werkstraf. Deze formele vereisten kunnen er op zichzelf al toe leiden dat de taakstraf/werkstraf niet omgezet had mogen worden. Zo heeft de rechtbank Overijssel op 19 februari 2020 bepaald dat (ECLI:NL:RBOVE:2020:732) ondanks niet tijdige indiening van bezwaarschrift het bezwaarschrift van veroordeelde tegen de omzetting van de taakstraf toch ontvankelijk is, omdat de vordering van de officier van justitie als non-existent moet worden aangemerkt. De officier van justitie heeft het niet verrichte gedeelte van de taakstraf ten onrechte omgezet in voorlopige hechtenis. Deze omzetting had niet mogen plaatsvinden nu de termijn voor het nemen van die beslissing ruimschoots was verstreken. De politierechter besliste in deze zaak dat het bezwaarschrift tegen het ten uitvoer leggen van de voorlopige hechtenis gegrond is en dat de veroordeelde geen taakstraf meer hoeft te verrichten. Naast deze formele vereisten, zijn er ook inhoudelijke verweren te benoemen om ervoor te zorgen dat u een kans moet krijgen om de taakstraf/werkstraf alsnog te verrichten. In het bezwaarschrift moet dus zo goed mogelijk worden aangegeven waarom de taakstraf/werkstraf niet door u is verricht, en dat u graag een tweede kans wil hebben om de taakstraf/werkstraf alsnog zo spoedig als mogelijk te verrichten en daar uiteraard ook volledig toe bereid bent!

Wat is het belang van een gespecialiseerde strafrechtadvocaat?

Dé Strafpleiters weten als geen ander hoe zij de rechter ervan kunnen overtuigen u een laatste kans te geven! U krijgt slechts één kans om de rechter te overtuigen. Er staat immers geen hoger beroep open tegen de beslissing van de rechter. Laat ook geen verweren liggen, zoals bijvoorbeeld de formele vereisten waar u de procedure al op kunt winnen! Vooral heel belangrijk is dat het indienen van een bezwaarschrift geen opschortende werking heeft. Met andere woorden, u kunt zelfs na het indienen van het bezwaarschrift op ieder moment aangehouden worden door de politie! Zorg daarom voor een onderduikadres voor de time being! Zoals u leest, is het dus uiterst van belang dat u de gespecialiseerde vrouwen van Dé Strafpleiters inschakelt om uw belangen daarin te behartigen!

2 augustus 2018 Blog

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?