Close

15 november 2018

Redelijk vermoeden van schuld?

Redelijk vermoeden van schuld

Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, parketnummer 08/197641-16. 

Op 25 september 2017 stond cliënt voor de politierechter te Zwolle op verdenking van het telen van hennep, in elk geval het opzettelijk aanwezig hebben van hennep (32 planten).

De hennepkwekerij was in de woning van cliënt aangetroffen en hij had ook een bekennende verklaring afgelegd. Een ogenschijnlijk simpele zaak. De officier van justitie had al geprobeerd een deal te sluiten met cliënt, om de zaak buiten de rechter om af te doen. Client was gelukkig zo verstandig om mij in te schakelen. Na bestudering van het dossier heb ik cliënt geadviseerd om de deal te weigeren en de zaak voor de rechter te brengen. Met succes, want cliënt is vrijgesproken!

Hoe is dit mogelijk met een bekennende verklaring en een kwekerij in je eigen woning?

De zogenoemde vormverzuimen maken dit mogelijk. In dit dossier kwam er op een anonieme melding binnen bij de politie waarin werd aangegeven dat er een hennepkwekerij op het adres van cliënt aanwezig zou zijn. Er is toen door de politie een warmtemeting gedaan, welke negatief was. De eerste conclusie is dan ook: één anonieme melding en een negatieve warmtemeting is onvoldoende voor een redelijk vermoeden van schuld. Dit is de basis om iemand als verdachte te kunnen aanmerken.

De verbalisanten in kwestie wisten dat maar al te goed, en om die reden hebben zij besloten geen machtiging aan te vragen, maar een bezoekje te brengen aan cliënt. Bij de deur deelt de verbalisant de reden van hun komst mee. Zij vertellen dan dat er een anonieme melding is geweest over een hennepkwekerij op dit adres, en of dit klopt.

Client heeft toen te kennen gegeven dat hij wel wat in zijn woning had, maar dat dit voor eigen gebruik is. Vervolgens is aan cliënt gevraagd of de verbalisanten binnen mochten komen. Client wilde dit niet, maar onder de dreiging van ‘anders regelen we wel een machtiging bij de officier’ heeft cliënt de verbalisanten uiteindelijk binnen gelaten.

Bijzonder??? Meer dan bijzonder zelfs. De verbalisanten hebben namelijk verzuimd cliënt de cautie (u hoef geen antwoord te geven op vragen die wij stellen) te geven op het moment dat zij vroegen of er een kwekerij in zijn woning stond. De verklaring die cliënt toen heeft afgelegd mocht dan ook niet gebruikt worden voor het bewijs. Wat er toen overblijf was wederom alleen de anonieme melding en de negatieve warmtemeting, en dat was onvoldoende.

Dan is er natuurlijk nog de aangetroffen hennepkwekerij. Ook dat kan niet als bewijs gebruikt worden. Zonder redelijk vermoeden van schuld hadden de verbalisanten namelijk niet mogen binnentreden in de woning. Ze hadden geen schriftelijke machtiging tot binnentreden, want daar was onvoldoende redelijk vermoeden van schuld voor.

Dan rest de vraag of cliënt toestemming had gegeven voor het binnentreden?

Nee, cliënt heeft op geen enkele wijze uitdrukkelijk en ondubbelzinnig toestemming gegeven voor het binnentreden en daarmee ook geen afstand gedaan van zijn huisrecht. Hij gaf notabene aan dat hij dit juist niet wilde.

De conclusie was dan ook dat er sprake was van meerdere vormverzuimen namelijk:

  • Geen redelijk vermoeden van schuld
  • Cautieverzuim
  • Onrechtmatig binnentreden

Gelet op de opsomming van onherstelbare vormverzuimen en het ernstig nadeel dat cliënt had ondervonden (schending van zijn huisrecht), kon de politierechter niet anders dan bewijsuitsluiting toe te passen. De verklaring van cliënt bij de deur alsmede het aantreffen van de kwekerij in de woning diende van het bewijs te worden uitgesloten. Wat resteerde was onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om te komen een bewezenverklaring. Vrijspraak!

Onherstelbare vormverzuimen komen wel vaker voor in dossiers, echter is het tegenwoordig eerder uitzondering dan regel dat de rechter hier een bewijsuitsluiting aan verbindt. De rechter kan bepalen dat kan worden volstaan met een enkele constatering van het vormverzuim. Dit is bijvoorbeeld het geval als de verdachte niet in zijn belangen is geschaad. Ook kan de rechter bepalen dat de straf lager uitvalt door het vormverzuim.

Een kritische blik op een dossier is vereist om succes te boeken!

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?