Close

4 september 2024

Stealthing, het gedwongen ondergaan van onveilige seks

Stealthing is sinds 2023 een nieuw strafrechtelijk begrip binnen het Nederlandse rechtssysteem. Dit begrip verwijst naar het zonder medeweten van de ander afdoen of beschadigen van een condoom voorafgaand aan of tijdens de seks, terwijl de ander alleen had ingestemd met veilige seks waarbij een condoom zou worden gebruikt. Hoewel de seks op zichzelf vrijwillig is, wordt het verwijderen of beschadigen van het condoom zonder toestemming beschouwd als een vorm van seksueel geweld. Dit kan leiden tot risico’s zoals de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of ongewenste zwangerschap.

Is stealthing strafbaar in Nederland?

Er zijn verschillende landen die stealthing expliciet als strafbaar feit hebben opgenomen in het strafrecht. Hoewel stealthing niet expliciet is opgenomen in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht, zijn veroordelingen zeker mogelijk. De rechtspraktijk laat zien dat stealthing niet kan worden gekwalificeerd als verkrachting, maar wel als dwang. In Nederland is tot nu toe slechts één veroordeling voor stealthing uitgesproken, waarbij de verdachte werd veroordeeld voor het dwingen van de ander om onveilige seks te dulden.

Bewijs stealthing zaken

Het bewijzen van een zedenzaak, zoals stealthing, is vaak lastiger dan bijvoorbeeld een vernielingszaak. Zedenzaken gebeuren vaak in een één-op-één-situatie, en volgens het Nederlandse strafrecht geldt de regel dat één getuige geen getuige is op grond van artikel 342 lid 2 van het Wetboek van Strafvordering, het zogeheten unus testis nullus testis-beginsel. Dit betekent dat de verklaring van het vermeende slachtoffer niet voldoende is voor een veroordeling. Voor een bewezenverklaring is steunbewijs nodig, zoals berichten waarin wordt gesproken over het afdoen van het condoom tijdens de seks. Vanwege de complexiteit en de mogelijke aanwezigheid van veelheid aan steunbewijs is het verstandig om een gespecialiseerde zedenadvocaat in te schakelen. De gevolgen van een veroordeling voor een zedenmisdrijf kunnen namelijk zeer ingrijpend zijn.

Opzet vereist

Voor een veroordeling voor stealthing moet bewezen worden dat er opzet in het spel was toen het condoom werd afgedaan. Als dit niet kan worden aangetoond, moet vrijspraak volgen. Een voorbeeld hiervan is een zaak bij de rechtbank Rotterdam, waar de verdachte werd vrijgesproken omdat de rechtbank niet overtuigd was dat er opzet aanwezig was (ECLI:NL:RBROT:2023:2093). Een gespecialiseerde zedenadvocaat zal altijd zorgvuldig onderzoeken of er sprake is van opzet, aangezien dit essentieel is voor een veroordeling.

Veroordeling in Eerste Aanleg, Vrijspraak in hoger beroep

In één specifieke zaak werd een verdachte in eerste aanleg door de rechtbank Rotterdam veroordeeld voor dwang, nadat hij zijn condoom stiekem had afgedaan tijdens de seks. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en moest het slachtoffer € 1.000 aan schadevergoeding betalen (ECLI:NL:RBOT:2023:2092). Echter, in hoger beroep werd deze veroordeling vernietigd en de verdachte vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat hij daadwerkelijk stiekem zijn condoom had afgedaan. Hoewel er WhatsAppberichten tussen het vermeende slachtoffer en de verdachte in het dossier zaten waarin gesproken werd over het stiekem afdoen van het condoom, gaven die berichten volgens het gerechtshof onvoldoende aanwijzing om vast te kunnen stellen dat de verdachte stiekem zijn condoom had afgedaan tijdens de seks (ECLI:NL:GHDHA:2024:1448).

Conclusie

Een veroordeling voor stealthing hangt vaak sterk af van de verklaringen die u bij de politie aflegt. Daarom is het van groot belang dat u vanaf het eerste moment, tijdens het afleggen van een verklaring op het politiebureau, wordt bijgestaan door een gespecialiseerde zedenadvocaat. De Strafpleiters staan voor u klaar om u te helpen bij uw zedenzaak en samen met u te strijden voor het beste resultaat!

4 september 2024 Blog

× Hoe kan ik je helpen?