Close

15 november 2018

Tik op de vingers van OM

justitie

Rechtbank Midden-Nederland, locatie Lelystad, parketnummer 16/152029-17.

De politierechter in Lelystad heeft op 27 maart 2018 de politie en daarmee ook justitie op de vingers getikt over het recht op verhoorbijstand bij minderjarige verdachten. De politierechter heeft duidelijk gemaakt dat hier niet lichtvaardig mee om dient te worden gegaan.

Mijn minderjarige cliënt werd verdacht van een feit waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten. Dit betekent dat hij wel kon worden aangehouden en worden opgehouden voor verhoor voor de duur van 6 uur, maar langer dan dit niet.

Op dit punt maakte de politie de eerste fout. Mijn minderjarige cliënt werd namelijk, onterecht, langer dan zes uur vastgehouden omdat het verhoor nog niet was afgerond. Dan de tweede fout die de politie maakte. Bij aanvang van het verhoor heeft cliënt direct te kennen gegeven dat hij gebruik wilde maken van een vertrouwenspersoon tijdens het verhoor, namelijk zijn vader. Minderjarige verdachten kunnen er namelijk voor kiezen om zich tijden het verhoor te laten bijstaan door een vertrouwenspersoon in plaats van een advocaat.

De politie heeft naar aanleiding van deze wens van cliënt contact opgenomen met de moeder van cliënt. Hiervan heeft de politie een proces-verbaal van bevindingen opgemaakt. In dit proces-verbaal van bevindingen geeft de verbalisant aan dat hij moeder heeft afgeraden om bij het verhoor aanwezig te zijn, daar minderjarigen niet makkelijk over seksualiteit praten als een ouder bij het verhoor aanwezig is. De verbalisant heeft, als ervaren zedenrechercheur, moeder overtuigd dat haar aanwezigheid tijdens het verhoor niet in het belang van haar zoon zou zijn.

Het verhoor is vervolgens gestart buiten de aanwezigheid van een advocaat en/of vertrouwenspersoon. Client heeft wederom, lees voor de tweede maal, gevraagd waar zijn vader was. De verbalisant heeft cliënt toen verteld dat zijn ouders het goed vonden als hij, buiten de aanwezigheid van zijn ouders en/of advocaat, met de politie zou praten. Vervolgens heeft cliënt een deels bekennende verklaring afgelegd.

Uiteraard ontving cliënt een oproep om te verschijnen voor de kinderrechter. Op dat moment heeft cliënt mij ingeschakeld om zijn belangen te behartigen tijdens de zitting en het dossier eens grondig te bestuderen. En of ik het grondig heb bestudeerd!!

Ter zitting heb ik het verweer gevoerd dat er sprake is van onrechtmatigheden in het voorbereidend onderzoek, de zogenoemde vormverzuimen, namelijk:

  • Overschrijding van de termijn voor het ophouden voor verhoor
  • Geen bijstand tijdens het verhoor van een advocaat/vertrouwenspersoon, ondanks de uitdrukkelijke wil van cliënt.

Ik heb de politierechter erop gewezen dat de verbalisant niet op deze wijze had mogen handelen en hiermee de belangen van cliënt heeft geschaad. Met name niet nu cliënt tot twee keer toe gevraagd heeft om zijn vader tijdens het verhoor. De verbalisant in kwestie had niet op de wijze mogen handelen zoals hij deed. En al helemaal niet als ik het eigen beleid van het Openbaar Ministerie erop nasla. Indien een minderjarige verdachte namelijk afstand doet van het recht op verhoorbijstand dan dient dit met de advocaat van de verdachte gecommuniceerd te worden. De advocaat dient dan vervolgens de hulpofficier van justitie in te schakelen om dit te bevestigen. De verbalisant in kwestie heeft dus niet alleen bewust de ouders van cliënt buiten de verhoorkamer gehouden, maar zich tevens niet gehouden aan het beleid van het Openbaar Ministerie. Deze vormverzuimen waren, naar mijn mening, dermate ernstig dat er maar één gevolg aan verbonden kon worden namelijk: bewijsuitsluiting van de door cliënt bij de politie afgelegde verklaring.

De kinderrechter was duidelijk: dit kan niet door de beugel. De kinderrechter was het met mij eens! Er was duidelijk sprake van een vormverzuim en de door cliënt afgelegde verklaring bij de politie werd dan ook uitgesloten van het bewijs.

Conclusie: vrijspraak!

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?