Close

21 april 2022

Vervroegde vrijspraak verdenking van seksueel misbruik minderjarige

Op 21 maart 2022 begon onze dag om 06:30 uur met een lange reis richting Zwolle. Op deze dag vond de inhoudelijke behandeling van de strafzaak van onze cliënt plaats bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle.

Cliënt woonde op een boerderij waar het iedere zaterdag zoete inval was. Door de jaren heen was cliënt verschillende jongens uit de buurt behulpzaam door hen toe te laten om hem te helpen met klusjes op zijn boerderij. De jaren verstreken totdat bij cliënt de zogeheten ontbiedingsbrief van de zedenrecherche op de deurmat viel, waarin stond dat hij zich als verdachte van een zedenmisdrijf moest melden bij de politie voor een zedenverhoor. Een van deze jongens die hem kwam helpen op de boerderij, had cliënt beschuldigd van ontucht. Cliënt werd duidelijk dat hij, kort gezegd, door de politie verdacht werd van het plegen van seksueel misbruik met een minderjarige onder de 12 jaar.

Aan het begin van deze hel werd cliënt tijdens zijn politieverhoor bijgestaan door een andere advocaat. Uiteindelijk besloot cliënt zijn zaak toch liever bij ons aan te melden in december 2021. Cliënt gaf aan dat hij de verdenking van seksueel misbruik complete onzin en onwaarheid vond en hij sprak de hoop uit dat wij hem verder konden helpen. Uiteraard waren wij daartoe bereid!

Na ontvangst van het dossier constateerden wij vrijwel onmiddellijk dat het dossier vol onwaarheden, aannames en tegenstrijdigheden zat. Uiteindelijk heeft onze verdediging geleid tot een uitgebreid betoog met het verzoek om cliënt vrij te spreken van de tenlastelegging als bedoeld in artikel 244 Sr.

Hoewel cliënt altijd een vrolijke man is met veel humor, ging hij gebukt onder de druk van deze vreselijke strafzaak. Hij zei vaak: “het hele proces heeft een behoorlijke impact op mij, hetgeen niet in woorden uit te drukken is”. Op de dag van de inhoudelijke zitting bij de meervoudige strafkamer was cliënt ontzettend zenuwachtig, maar had hij alle vertrouwen in onze verdediging, gevolgd door een goede afloop van deze strafzaak. De officier van justitie begon zijn requisitoir met de woorden: “Het was wikken en wegen in deze zaak”, wat naar onze mening al laat blijken dat ook het Openbaar Ministerie niet helemaal overtuigd was van het bewijs tegen cliënt. Ondanks dit twijfelachtige begin van zijn requisitoir, eindigde de officier van justitie met een absurde eis van vier jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In ons 18 pagina’s tellende pleidooi hebben wij bepleit waarom het procesdossier opgebouwd is door middel van tegenstrijdigheden en inconsistenties, hetgeen primair de betrouwbaarheid aantast en subsidiair niet kan dienen als steunbewijs voor het vermeende seksuele misbruik. De verdediging heeft de rechtbank dan ook met klem verzocht cliënt vrij te spreken, daar dat de enige juiste beslissing in deze zaak zou zijn. Na afloop van de zitting was het eerste dat cliënt tegen ons zei: “Wat ben jij goed zeg, wat heb jij dat goed gedaan, echt dankjewel!”. Ontzettende mooie woorden van dankbaarheid na een drie uur durende zitting bij de meervoudige strafkamer in Zwolle.

Hoewel het gebruikelijk is dat de uitspraak twee weken na de inhoudelijke behandeling van de strafzaak volgt, deed de rechtbank al na één week uitspraak in deze bijzondere strafzaak. Cliënt is immers op 28 maart 2022 door de rechtbank vrijgesproken van het plegen van seksueel misbruik bij een minderjarige van onder de 12 jaar (artikel 244 Sr).

De uitspraak is inmiddels onherroepelijk en eveneens gepubliceerd: ECLI:NL:RBOVE:2022:825.

 

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?