Close

26 oktober 2021

Vrijspraak van het medeplegen van hennepteelt, diefstal van elektriciteit en gevaarzetting bedrijfspand

Cliënt is in hoger beroep gegaan tegen een veroordeling door de rechtbank Midden-Nederland van 3 april 2018 voor het medeplegen van hennepteelt, het medeplegen van diefstal van elektriciteit, alsmede gevaarzetting vanwege de inrichting van de hennepkwekerij in de periode van 8 februari 2017 tot en met 20 maart 2017, en tegen de toegewezen ontnemingsvordering van duizenden euro’s!

Het ging om een aangetroffen hennepkwekerij in een bedrijfspand. Cliënt is geen eigenaar, geen huurder van het bedrijfspand, maar had wel een sleutel van het bedrijfspand en is daar ook gezien door getuigen. Cliënt heeft ook verklaard dat hij in het bedrijfspand is geweest en heeft daar ook uitgelegd waarom hij daar dan aanwezig was. Echter, had cliënt geen enkele wetenschap van de aanwezige hennepkwekerij in het bedrijfspand en had hij daar ook geen enkele betrokkenheid bij.

Naar onze mening volgde ook uit geen enkel bewijsmiddel in het dossier enige handeling gericht op het telen of bewerken van hennepplanten door cliënt en evenmin dat cliënt zo nauw en bewust met anderen had samengewerkt, dat sprake was van het medeplegen van hennepteelt. Daar komt bij dat de Hoge Raad reeds geoordeeld heeft dat de enkele aanwezigheid van hennep in een voor een verdachte toegankelijke ruimte onvoldoende is, ook al is de verdachte op de hoogte van de aanwezigheid van een hennepkwekerij (ECLI:NL:HR:2017:1374).

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft ons gevolgd in ons verweer. Het Gerechtshof overweegt dat uit het dossier en verhandelde ter zitting onvoldoende aanwijzingen naar voren zijn gekomen dat door cliënt en zijn medeverdachte enige concrete handeling gericht op de tenlastegelegde feiten is verricht. Voorts blijkt uit het dossier ook niet dat cliënt dan wel de medeverdachte wetenschap had van de aanwezigheid van hennep in het bedrijfspand. Cliënt is dan ook integraal vrijgesproken!

Deze uitspraak van 4 mei 2021 is gepubliceerd en treft u hier aan (ECLI:NL:GHARL:2021:4251).

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?