Vrijspraak voor handel op Marktplaats in ‘gestolen’ Rituals producten
Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, 8 februari 2018, ECLI:NL:RBNNE:2018:414
Op 25 januari 2018 stond ik samen met cliënt en een berg Rituals pakketten klaar om de Rechtbank binnen te lopen. Normaal gesproken mag je als advocaat bij het tonen van je persoonlijke advocatenpas gewoon doorlopen bij de controle, maar nu had ik een hoop Rituals pakketten bij mij die niet zomaar mee naar binnen mochten. Bij de ingang van de Rechtbank legde ik meteen de bedoeling ervan uit. Gelukkig waren ze zo ruimdenkend dat de Rituals pakketten genummerd werden bij de controle en dus later mee naar binnen mochten. Pas op het moment dat ik ze nodig had in de zittingszaal, werden de pakketten onder begeleiding de zittingszaal in gebracht. Ik hoor jullie denken: wat moet een strafrechtadvocaat nu met een berg Rituals pakketten? Dat zal ik jullie uitleggen! Die Rituals pakketten zijn in feite ontlastend bewijs geweest voor de strafzaak tegen mijn cliënt en daarom van belang om mee de rechtszaal in te nemen!
Cliënt werd verdacht van primair diefstal in vereniging van Rituals pakketten bij W. in Stadskanaal en subsidiair van verduistering van diezelfde pakketten.
Het onderzoek begint met een aangifte door bovengenoemd bedrijf, omdat er Rituals geschenkpakketten verduisterd zouden zijn. Een medewerker van dit bedrijf heeft gezien op Marktplaats dat ‘hun’ pakketten aangeboden werden door cliënt. De aangever geeft in zijn aangifte aan dat omdat deze specifieke pakketten alleen bij hun in het bedrijf gemaakt worden en omdat Rituals haar pakketten nooit zo goedkoop zou verkopen, het niet anders kan zijn dan dat deze pakketten bij hun uit de loods zijn weggehaald. Vervolgens koopt de politie een aantal van deze pakketten op die door aangever worden herkend als zijnde ‘hun’ pakketten. Volgens aangever hadden ‘hun’ pakketten zulke specifieke kenmerken dat zij altijd te herkennen zijn. Dit gaat om een doos met een speciaal kijkvenster, een sluitzegel en een badgenummer met daarop de nummers van het oudste product, datum van de verpakking en het nummer van de verpakker. Uit het dossier volgde niet dat de pakketten die door de politie gekocht waren die specifieke kenmerken hadden. Evenmin bleek op zitting dat de pakketten van cliënt dergelijke specifieke kenmerken hadden!
Kortom, het was op basis van het dossier en het onderzoek ter terechtzitting helemaal niet vast te stellen dat de pakketten die bij cliënt zijn aangetroffen überhaupt van diefstal afkomstig waren. En ook anderszins is niet gebleken dat deze Rituals pakketten door misdrijf verkregen goederen betroffen, zodat opzet- of schuldheling evenmin bewezen kon worden. Eindoordeel: Integrale vrijspraak!
Precies twee weken na de zitting bracht ik cliënt het goede nieuws, al stond het ook al in de media vermeld.
Het vonnis van de Rechtbank is ook gepubliceerd.