Close

5 april 2019

Vrijspraak voor handel op Marktplaats in ‘gestolen’ Rituals producten

Diefstal

Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, 8 februari 2018, ECLI:NL:RBNNE:2018:414

Op 25 januari 2018 stond ik samen met cliënt en een berg Rituals pakketten klaar om de Rechtbank binnen te lopen. Normaal gesproken mag je als advocaat bij het tonen van je persoonlijke advocatenpas gewoon doorlopen bij de controle, maar nu had ik een hoop Rituals pakketten bij mij die niet zomaar mee naar binnen mochten. Bij de ingang van de Rechtbank legde ik meteen de bedoeling ervan uit. Gelukkig waren ze zo ruimdenkend dat de Rituals pakketten genummerd werden bij de controle en dus later mee naar binnen mochten. Pas op het moment dat ik ze nodig had in de zittingszaal, werden de pakketten onder begeleiding de zittingszaal in gebracht. Ik hoor jullie denken: wat moet een strafrechtadvocaat nu met een berg Rituals pakketten? Dat zal ik jullie uitleggen! Die Rituals pakketten zijn in feite ontlastend bewijs geweest voor de strafzaak tegen mijn cliënt en daarom van belang om mee de rechtszaal in te nemen!

Cliënt werd verdacht van primair diefstal in vereniging van Rituals pakketten bij W. in Stadskanaal en subsidiair van verduistering van diezelfde pakketten.

Het onderzoek begint met een aangifte door bovengenoemd bedrijf, omdat er Rituals geschenkpakketten verduisterd zouden zijn. Een medewerker van dit bedrijf heeft gezien op Marktplaats dat ‘hun’ pakketten aangeboden werden door cliënt. De aangever geeft in zijn aangifte aan dat omdat deze specifieke pakketten alleen bij hun in het bedrijf gemaakt worden en omdat Rituals haar pakketten nooit zo goedkoop zou verkopen, het niet anders kan zijn dan dat deze pakketten bij hun uit de loods zijn weggehaald. Vervolgens koopt de politie een aantal van deze pakketten op die door aangever worden herkend als zijnde ‘hun’ pakketten. Volgens aangever hadden ‘hun’ pakketten zulke specifieke kenmerken dat zij altijd te herkennen zijn. Dit gaat om een doos met een speciaal kijkvenster, een sluitzegel en een badgenummer met daarop de nummers van het oudste product, datum van de verpakking en het nummer van de verpakker. Uit het dossier volgde niet dat de pakketten die door de politie gekocht waren die specifieke kenmerken hadden. Evenmin bleek op zitting dat de pakketten van cliënt dergelijke specifieke kenmerken hadden!

Kortom, het was op basis van het dossier en het onderzoek ter terechtzitting helemaal niet vast te stellen dat de pakketten die bij cliënt zijn aangetroffen überhaupt van diefstal afkomstig waren. En ook anderszins is niet gebleken dat deze Rituals pakketten door misdrijf verkregen goederen betroffen, zodat opzet- of schuldheling evenmin bewezen kon worden. Eindoordeel: Integrale vrijspraak!

Precies twee weken na de zitting bracht ik cliënt het goede nieuws, al stond het ook al in de media vermeld.

Het vonnis van de Rechtbank is ook gepubliceerd.

Jorrit Hermes
Jorrit Hermes
23 September 2023
Corina heeft één van mijn cliënten enorm geholpen. Ze is scherp, toegankelijk en uiterst professioneel.
Patrick Van B.
Patrick Van B.
29 Juni 2023
Fijne communicatie, verstand van zaken en nemen je stap voor stap mee in het hele proces. Ik ben blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen een gespecialiseerd kantoor in de arm te nemen die me ook tijdens het verhoor bijstonden. Uiteindelijk met als succesvol resultaat het seponeren van de zaak! Nogmaals super bedankt om me te helpen om deze nachtmerrie eindelijk zo af te kunnen sluiten!
Nino Kikilasjvili
Nino Kikilasjvili
14 Juni 2023
Ontzettend geholpen door mw. Herrings en een hele fijne vrouw in de omgang en het contact! Weet mensen gerust te stellen maar is wel eerlijk en direct. Echt een aanrader!
roon
roon
10 Juni 2023
bij 1e kennismaking met mr Herrings dacht ik heel even uhmmm 🤔 (maar dit was dan ook in een vervelende situatie) maar deze relatief jonge advocaten duiken echt in jouw dossier inclusief de punten en komma's. en het maakt niet wat voor juridisch onderwerp dan ook. recht of onrecht. de ovj kreeg het er warm van.
Stefanie Meijers
Stefanie Meijers
18 April 2023
Wat ben ik blij dat wij hebben gekozen voor deze toppers! Mr Herrings heeft ons heel erg goed bijgestaan in een heel heftige periode. Deze vrouw is niet alleen een heel goede advocaat maar vooral ook een gewoon mens,die weet wat je doormaakt. Niets is haar te veel en je kunt met alle vragen bij haar terecht en krijgt er snel antwoord op in gewoon nederlands en niet van die juridische taal waar niemand iets van begrijpt. Komt ze er zelf even niet uit dan weet zij zeer kundige collega’s te vinden waarmee ze dan een oplossing zal vinden. Dus mocht je op zoek zijn naar een advocaat in hart en nieren dan ben je bij Herrings&Pirone op het juiste adres! Gr .Stefanie
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
Sorayah Van Hasseln. Bb. Ch
8 Maart 2023
Ik had heel kort de tijd voor mijn zaak. Ze reageerde super snel. En ondanks ze niet specifiek nog wat konden met mijn zaak. Heeft ze me goede tips gegeven en een fijn gesprek gehad. Voelde me gehoord. Heel erg bedankt.
Jeannet Kuijpers
Jeannet Kuijpers
15 Februari 2023
Hartelijk dank Corina voor het geweldige pleidooi wat je heb gehouden. Zeer dankbaar hiervoor. Van 90 uur werkstraf naar 30 uur. 👏👏👏👏👏🤮
Yonghai chen
Yonghai chen
14 Februari 2023
Ik ben zeer goed geholpen door mevrouw Herrings, zij legt alles zeer goed en duidelijk uit zodat je niet voor verrassingen komen te staan .
× Hoe kan ik je helpen?